جدال دو اسلام : شیخ محمد تقی عثمانی، نظیر ایاد و قضیه فلسطین
استدلال مخالف دو عالم اسلامی در قضیه فلسطین

مفتی محمد تقی عثمانی(Mufti Muhammad Taqi Usmani)، یکی از برجستهترین علمای اسلام پاکستان و قاضی سابق دادگاه فدرال شریعت(Federal Shariat Court)، جهاد نظامی علیه اسرائیل را وظیفهای واجب برای همه دولتهای مسلمان اعلام کردهاست.
عثمانی در سخنرانی کنفرانس ملی فلسطین در اسلامآباد گفت که کشورهای مسلمان “در تأمین حمایت کافی از کسانی که برای حفاظت از مسجد الاقصی در اورشلیم میجنگند، شکست خوردهاند”.
وی پرسید: پس فایده ارتش کشورهای مسلمان چیست اگر اقدام به جهاد نکنند؟
این کنفرانس علمای برجسته اسلامی را از سراسر کشور گرد هم آورد و بیانیه رسمی آن، سخنان عثمانی را منعکس کرد. نتیجه آن شد که جهاد علیه اسرائیل بر تمامی کشورهای مسلمان واجب است.
عثمانی همچنین در سخنان خود اشاره کرد: مسلمانانی که قصد زیارت داوطلبانه مانند عمره را داشتند، در عوض باید پول خود را صرف حمایت از مقاومت فلسطین کنند. ما یک سال پیش در همین سالن همایش برای همبستگی با فلسطین گرد هم آمدیم. با این حال، از آن زمان تاکنون، صرفاً کنفرانسهایی برگزار کردیم که خالی از هرگونه اقدام خالصانه بودند.
عثمانی در ادامه به محمد علی جناح، اولین رهبر پاکستان اشاره کرد و گفت: بنیانگذار پاکستان از اسرائیل به عنوان یک کشور نامشروع یاد کرده و موضع ما صرفا بخاطر قدرت اسرائیل تغییر نخواهدکرد.
پاکستان که در سال ۱۹۴۷ – یک سال قبل از پایهگذاری اسرائیل – تأسیس شد، با ایجاد دولت اسرائیل مخالفت کرده و هرگز حاکمیت آن را به رسمیت نشناختهاست.
بسیاری از محققان در این کنفرانس از دولت پاکستان به دلیل عدم اعلام جنگ علیه اسرائیل انتقاد کردند.
تنها چند روز پس از آن علی القره داغی(Ali al-Qaradaghi)، دبیرکل اتحادیه بینالمللی علمای مسلمان (IUMS)، سازمانی که پیشتر توسط یوسف القرضاوی(Yusuf al-Qaradawi)رهبری میشد، از همه کشورهای مسلمان خواست “برای توقف این نسلکشی و ویرانی همهجانبه، طبق دستور خود، فوراً از نظر نظامی، اقتصادی و سیاسی مداخله کنند”.
بیانیه وی که توسط ۱۴ عالم برجسته مسلمان دیگر نیز حمایت شد، از همه کشورهای مسلمان خواست تا “معاهدات صلح خود را با اسرائیل بازنگری کنند” و همچنین مطالبهای مبنی بر تحت فشار قرار دادن دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، به جهت تحقق وعدههای انتخاباتی خود برای توقف تعرضات و برقراری صلح، از مسلمانان ایالات متحده، در این بیانیه صورت گرفت.
مخالفت با فتوا
اما مفتی اعظم مصر، نذیر ایاد(Nazir Ayyad)، امروز دوشنبه فتوای IUMS را “غیر مسئولانه” خواند.
فتوا یک حکم شرعی غیرالزامی از یک عالم دینی است که معمولاً بر اساس قرآن یا سنت، گفتهها و اعمال حضرت محمد (ص) است.
ایاد که بالاترین مرجع صدور آرای دینی در مصر است، این فتوا را رد کرد و گفت:” هیچ گروه خصوصی یا نهادی حق ندارد در چنین موارد بحرانی و حساسی برخلاف اصول شریعت و اهداف عالی آن فتوا صادر کند”. وی افزود: چنین اقداماتی ممکن است امنیت جوامع و ثبات کشورهای مسلمان را به خطر بیندازد.

“حمایت از مردم فلسطین در حقوق مشروعشان یک وظیفه دینی، انسانی و اخلاقی است. اگرچه، این حمایت باید به گونهای انجام شود که حقیقتا در خدمت منافع مردم فلسطین و نه برای پیشبرد برنامههای خاص یا اقدامات بیپروا باشد، اقداماتی که می توانند منجر به تخریب بیشتر، آوارگی و فاجعه برای خود فلسطینیها شوند”.
ایاد(Ayyad) گفت که اعلام جهاد در اسلام باید توسط «مقام مشروع» صورت گیرد.
او گفت: “در عصر کنونی ما، این مقام مشروع، در دولت و رهبری سیاسی شناخته شده، تجسم یافتهاست، نه در بیانیههای صادر شده توسط نهادها یا اتحادیههایی که فاقد صلاحیت قانونی هستند و از نظر مذهبی و عملی نماینده مسلمانان نمیباشند”.