تحلیل و دیدگاه

اعتراضات دانشجویان امریکا: هر آنچه لازم است دربارشان بدانید

صدها دانشجو و استاد به دلیل شرکت در اردوهای اعتراضی در محوطه دانشگاه در حمایت از فلسطینی ها توسط پلیس دستگیر شدند

 طی هفته گذشته اعتراضات دانشجویان دانشگاه کلمبیا به حمله اسرائیل به غزه، موجی از اقدامات همانند را در دانشگاه‌های سراسر ایالات متحده به راه انداخت.

همه دانشجویان خواسته‌های مشابهی دارند، اول قطع ارتباط کامل دانشگاه‌هایشان با نهادهای دخیل در نقض حقوق بشر فلسطینیان. دیگر خواسته دانشجویان  پایان دادن به جنگ غزه است؛ جنگی که توسط گروه‌های حقوق بشر، کارشناسان سازمان ملل و چندین کشور مستقل یک نسل‌کشی تلقی واقعی می‌شود.

در همین حال، اخیراً جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده و برخی از قانونگذاران آمریکایی و صاحب نظران رسانه ای، تظاهرات را «اعتراضات یهودی ستیزانه» خوانده‌اند.

پس چرا اخیراً این اعتراضات در دانشگاه های آمریکا بالا گرفته است و خواسته های آنها برای قطع ارتباطات با نهادهای مذکور دقیقاً چه معنایی دارد؟

چرا دانشجویان در محوطه دانشگاه های آمریکا تظاهرات می کنند؟

از زمان آغاز جنگ اسرائیل در غزه در ماه اکتبر، تظاهرات در محوطه دانشگاه ها برگزار شده است.

این تظاهرات واکنشی به پاسخ نظامی اسرائیل به حمله ۷ اکتبر حماس به جنوب اسرائیل بود که تاکنون بیش از ۳۴۰۰۰ فلسطینی، عمدتاً زنان و کودکان را به شهادت رسانده است.

دانشگاه‌های آمریکا به نقطه مرکزی جنبش اعتراضی گسترده‌تر طرفدار فلسطین در این کشور تبدیل شده‌اند، که در کنار دیگر خواسته‌های خود خواستار پایان دادن به حمایت نظامی آمریکا از اسرائیل، پایان دادن به جنگ اسرائیل علیه غزه و همچنین پایان دادن به سیستم حکومت آپارتایدی اسرائیل بر کرانه باختری اشغالی، هستند.

این اعتراضات بست‌نشینانه ابتدا در دانشگاه کلمبیا در شهر نیویورک آغاز شد، جایی که دانشجویان حدود ۵۰ چادر را در چمن جنوبی محوطه دانشگاه برپا کرده بودند.

نگارنده هفته گذشته از اردوگاه بست نشینی دانشگاه کلمبیا بازدید کرد، جایی که دانشجویان گفتند که آنها بر ایجاد یک اجتماع حول کنشگری و مطالبات خود تمرکز دارند.

از آن زمان، این اردوگاه‌ها که برای همبستگی با فلسطینی‌های غزه برپا شده‌اند، در بیش از ۳۰ دانشگاه در هر گوشه از این کشور راه افتاده است.

اردوگاه حمایت از فلسطین در محوطه غربی دانشگاه کلمبیا
اردوگاه حمایت از فلسطین در محوطه غربی دانشگاه کلمبیا

البته این اعتراضات به دلایل بسیاری راه افتاد و مطالبات متعددی پیرامون موضوع حقوق فلسطینیان دارد.

آدیتی رائو، دانشجوی معترض در دانشگاه پرینستون، به MEE گفت: «ما تصمیم گرفتیم محیط اردوگاه را به عنوان یک منطقه آزاد شده باز پسگیری کنیم و نام آن را به دانشگاه مردمی غزه تغییر دهیم.

یکی از خواسته‌های اصلی این معترضان این است که دانشگاه‌هایشان قرارداد های سرمایه‌گذاری‌ خود را در اسرائیل یا شرکت‌هایی که از جنگ اسرائیل در غزه حمایت کردند و از سوء استفاده گسترده‌تر اسرائیل علیه فلسطینی‌ها سود می‌برند، فسخ کنند.

یکی دیگر از خواسته ها قطع ارتباط دانشگاه‌ها با مؤسسات آکادمیک اسرائیل است که به گفته آنها نقش اساسی در اشغال فلسطین توسط اسرائیل داشته‌اند. کالج فایزر در کالیفرنیا اخیراً پس از این که به این نتیجه رسید که این مشارکت با ارزش‌های اصلی کالج همسو نیست، برنامه تحصیل در خارج از کشور را با دانشگاه حیفا تعطیل کرد.

درباره سرمایه گذاری دانشگاه های آمریکا در اسرائیل چه می دانیم؟

دانشجویان در این تظاهرات از دانشگاه‌های خود خواسته‌اند تا امور مالی خود را فاش کنند و در مورد سرمایه‌گذاری‌های خود در نهادهای تولیدکننده سلاح و شرکت‌های اسرائیلی سودبر از اشغال و جنگ اسرائیل در غزه شفاف‌تر عمل کنند.

اطلاعاتی در مورد سرمایه‌گذاری‌های دانشگاه‌ها در شرکت‌های مرتبط با اسرائیل وجود دارد – اگرچه داده‌های موجود محدود است.

به عنوان مثال، در کلمبیا، دانشجویان از دانشگاه می خواهند که به سرمایه گذاری های خود در نهادهای مرتبط با اسرائیل، از جمله غول‌های فناوری آمازون و گوگل که یک قرارداد ۱.۲ میلیارد دلاری رایانش ابری با دولت اسرائیل بسته اند، پایان دهد. دانشجویان همچنین خواستار پایان دادن به سرمایه گذاری در شرکت‌های پیمانکاری دفاعی ایالات متحده که از جنگ اسرائیل سود می برند -مانند لاکهید مارتین- هستند.

در دانشگاه ییل، دانشجویان گفتند که آنها از این دانشگاه می‌خواهند تا قرار داد با «تمامی شرکت‌های تولید کننده سلاح که در حمله اسرائیل به فلسطین مشارکت دارند» را فسخ کند.

دانشگاه ییل با هفت دانشگاه اسرائیلی تبادل دانشجو و همکاری دارد که روسای این دانشگاه‌ها نامه‌ای را امضا کردند که در آن دانشجویان و اساتید ایالات متحده را به حمایت از تروریسم متهم کردند.

دانشگاه هاروارد با سه مورد از این دانشگاه ها برنامه مشترک دارد، در حالی که دانشگاه کلمبیا با حداقل چهار دانشگاه اسرائیلی روابطی دیرینه دارد!

آیا مطالبات برای فسخ قرارداد‌های سرمایه گذاری در اسرائیل چیز تازه‌ای است؟

خیر. دانشجویان دانشگاه در ایالات متحده مدت‌هاست که علیه سرمایه‌گذاری دانشگاه‌هایشان در ارتش اسرائیل و اشغالگری سرزمین‌های فلسطینی اعتراض کرده‌اند.

طی چند سال گذشته، تعدادی از گروه‌های دانشجویی، گروه‌های علمی و کالج‌های مختلف در دانشگاه‌ها وجود داشته‌اند که به جنبش بایکوت، سلب سرمایه و تحریم (BDS) پیوستند.

در ماه مه ۲۰۲۲، هیئت علمی دانشکده حقوق دانشگاه سیتی نیویورک قطعنامه‌ای را تصویب و BDS را تأیید کرد.

یک ماه قبل، هیئت تحریریه هاروارد کریمسون، روزنامه دانشجویان موسسه آیوی لیگ، به طور مشابه جنبش BDS را تایید کرد و گفت: “ما مفتخریم که در نهایت از آزادی فلسطین و BDS حمایت می کنیم – و از همه می خواهیم که این کار را انجام دهند”.

و در همان آوریل ۲۰۲۲، انجمن مطالعات خاورمیانه با اکثریت قاطع به قطعنامه حمایت از BDS رأی داد.

علاوه بر فسخ قرار دادها، درخواست ها برای تحریم موسسات آکادمیک اسرائیل در دانشگاه های ایالات متحده افزایش یافته است. سال گذشته، انجمن مردم شناسی آمریکا قطعنامه ای را تصویب کرد که از تحریم موسسات دانشگاهی اسرائیل حمایت کرد.

واکنش دانشگاه ها به این اعتراضات دانشجویان چگونه بوده است؟

به بسیاری از این اعتراضات، دانشگاه ها با استفاده از زور پاسخ دادند و در همین حال سرکوب دولت ها و خشونت پلیس علیه دانشجویان و اساتید در حال افزایش است.

نمت منوشه شفیق، رئیس دانشگاه کلمبیا، به اداره پلیس نیویورک دستور داد تا اردوگاه برپا شده در محوطه جنوبی دانشگاه را متفرق کند که منجر به دستگیری ۱۰۰ دانشجوی کلمبیا و کالج بارنارد، از جمله دختر ایلهان عمر، نماینده کنگره آمریکا شد.

بازداشت دانشجوی حامی فلسطین
بازداشت دانشجوی حامی فلسطین

دانشجویان علاوه بر دستگیری، از تحصیل محروم شدند و به آنها گفته شد که نمی توانند ترم تحصیلی را به پایان برسانند.

طی چند روز گذشته، ویدئوهای به اشتراک گذاشته شده در شبکه های اجتماعی نشان می‌دهد که پلیس با خشونت دانشجویان و اساتیدی را که به طور مسالمت آمیز در محوطه دانشگاه‌ها در حال تظاهرات بودند، دستگیر می کند.

در دانشگاه ییل، حدود ۵۰ معترض بخاطر شرکت در تظاهرات در محوطه دانشگاه، به اتهام “اخلال شدید در کشور” توسط پلیس دستگیر شدند.

سازمان دهندگان در دانشگاه ایالتی اوهایو گفتند که تظاهرکنندگان طرفدار فلسطین توسط پلیس مورد ضرب و شتم و مورد آزار و اذیت قرار گرفتند.

پلیس همچنین افراد دیگری از جمله خبرنگارانی را که تظاهرات جاری را پوشش می دادند، دستگیر کرده است. در دانشگاه تگزاس آستین، ویدئویی نشان می دهد که پلیس یک روزنامه نگار را از بین جمعیت گرفته و سپس او را قبل از دستگیری روی زمین پرتاب می کند.

واکنش گسترده پلیس به این تظاهرات، نگرانی از تکرار احتمالی کشتار ایالت کنت در سال ۱۹۶۸ را افزایش داد، زمانی که گارد ملی اوهایو به سوی دانشجویان معترض علیه جنگ ویتنام تیراندازی کرد.

تیراندازی نیروهای آمریکایی در ایالت کنت چهار کشته و ۹ زخمی بر جای گذاشت.

برخی از اعضای هیأت علمی برای محافظت از دانشجویان خود به تظاهرات پیوسته اند و برای جلوگیری از هجوم پلیس در اطراف چادرها زنجیره انسانی ایجاد کرده اند.

این مطلب ترجمه‌ای بود از War on Gaza: Why are students protesting at campuses across the US منتشر شده به تاریخ ۲۱ آوریل ۲۰۲۴ در سایت MEE

حسین راهداری

سردبیر سایت فلگشت، روزنامه نگار و پژوهشگر حوزه فلسطین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا